Blog: Parametric font

Blog: Parametric font

Huh wat? Het klinkt als paramedic maar het heeft absoluut niets te maken met het ziekenhuis. Het is dé nieuwe term voor lettertypes. Maar het allerbelangrijkste, het is compleet responsive, iets wat voor ons én de uiteindelijke lezer een godsgeschenk is. We gaan het hebben over Spectral, het eerste parametric / algorithmic webfont ontworpen door Production Type samen met Prototypo en gelanceerd door Google fonts. Maar wat is het?

De definitie volgens MyFonts.com:

Parametric fonts are fonts that spring to life when a few parameters are set. Some systems work by interpolating (similar to morphing) from two or more master designs for each character. Other systems extrapolate from a central master. The most advanced and complex systems generate whole fonts from a single, very cleverly designed, master font.

Samengevat, een parametrisch lettertype is een lettertype dat tot leven komt wanneer er een aantal parameters zijn vastgesteld. De lettertypes worden aan de hand van algoritme gegenereerd, alles op basis van het ‘master’ font. Deze vormt dan via een wiskundige formule de onderscheidende curven, de dikte, de hoogte en de breedte. Deze technologie kan ervoor zorgen dat informatie, tekst en websites een betere leesbaarheid krijgen voor mensen met een visuele beperking. 

3665

Bestaat al lang

En eigenlijk is het gek dat je hier nu pas over hoort… in 1965 is dit al eens geopperd door Mathews and Miller. Zij bedachten dat iedere letter opgedeeld kon worden in kleine porties. Ieder portie heeft 2 gebogen zijdes en 2 rechte parallelle lijnen. Voor iedere portie zijn er dan 8 parameters, de breedte, de hoogte, coördinaten van een hoek, kromming en de helling van elke gebogen zijde. Maar goed, dit gaat echt veel te ver voor nu. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan dit artikel (aanrader). Een kleine 17 jaar later heeft Donald Knuth in 1982 hier ook een stap in gezet met MetaFont. Ssssssuper tof de geschiedenis, maar we gaan nu eens kijken wat de voordelen van nu daadwerkelijk zijn.

Wat heb jij eraan?

Niet jij, maar wat is het voordeel van jouw klant. Jij wil natuurlijk graag de boodschap zo helder en duidelijk mogelijk weergeven. Want content = King. Door het gebruik van het parametric lettertype wordt de boodschap ongeacht het type device waarop je leest mooi weergegeven. Stel je voor… je loopt voorbij een etalage en het lettertype past zichzelf aan op basis van de afstand tussen jou en de etalage. Niet alleen maar de grootte, ook de breedte, kromming etc. etc. Alles om de boodschap zo goed mogelijk over te krijgen. En dat met maar één lettertype.

En tsja…ik praat er liever niet over, maar het is niet onbelangrijk. Het bespaart geld. Het digitale lettertype is flexibel, wat inhoudt dat je de hoogte, breedte en de vormen van letters vrij aan kunt passen. Zo kun je veel variaties gebruiken zonder dat je de light, light italic, regular, regular italic, semi-bold, semi-bold italic etc. etc. etc. aan hoeft te schaffen, wat behoorlijk in de kosten kan lopen. Niet alleen eenmalige kosten maar ook de jaarlijks terugkerende kosten.

3666

Wat hebben wij (designers) eraan?

Genoeg! Wij krijgen meer mogelijkheden, meer vrijheid, meer variatie, meer dynamiek en kunnen een lettertype speciaal voor jou maken. Zo kunnen we ontwerpen speelser maken én dan hebben we het nog niet eens over de must-have, usability en user-experience. Typografie draagt voor het grootste gedeelte bij aan user-experience. Niets is belangrijker dan leesbaarheid en goede content. 

Zelf proberen

Het kan, Google heeft een kleine website opgezet waarbij je dit prototype kunt testen. Je kunt ook gebruik maken van de Prototypo tool, waarbij je 6 lettertypes kunt aanpassen naar jouw wensen en smaak. Succes!

3667