Mensenrechten kruipen onder de huid

Mensenrechten kruipen onder de huid

‘All human beings are born free and equal in dignity and rights.’ Zo begint de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Kunstcollectief Tilburg CowBoys wil deze gehele verklaring letter voor letter tatoeëren. Nogal een klus, want de Universal Declaration of Human Rights bestaat uit 6773 tekens. Dat betekent dat er 6773 mensen onder de naald moeten.

Het ‘Human Rights Tattoo project’ is een initiatief van kunstenaar en Tilburg CowBoy Sander van Bussel. Hij wil met het project bewustzijn creëren en het belang van mensenrechten onderstrepen. Wij werken mee aan de campagne en verzorgen de vormgeving. Van Bussel kwam op het idee naar aanleiding van de moord op collega-kunstenaar Stephen Nyash in Nairobi dit jaar. Dit verhaal maakte ook indruk op ons en daarom werken wij belangeloos mee aan het project.

6773 tattoos
Het is dus de bedoeling dat er straks 6773 mensen van over de hele wereld rondlopen met letters die samen de gehele mensenrechtenverklaring vormen. De grootte, plaats of kleur van de tatoeage is niet belangrijk. De groep wordt verenigd op de website waar een foto van elke getatoeëerde letter staat. Er is bovendien regelmatig contact met elk individu om te controleren of ze zich wel houden aan de mensenrechten. Een zeer exclusieve club dus!

Wil je ook een letter laten tatoeëren? Bezoek dan een van de festivals waar Human Rights Tattoo is vertegenwoordigd. Kijk voor de agenda op http://www.humanrightstattoo.org.