Programmerende designers en designende programmeurs….is dat nu wel zo’n goed idee?!

Programmerende designers en designende programmeurs….is dat nu wel zo’n goed idee?!

Elk verhaal heeft 2 kanten en daarom hebben mijn collega’s Ton en Robin hun visie toegelicht op de vraag of designers moeten programmeren en visa versa: "Programmeurs moeten designen" & "Moeten designers programmeren?". Beiden met hele steekhoudende argumenten. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor mijn rol als projectmanager?

Ik kan deze samenwerking alleen maar toejuichen. Zoals beiden ook zeggen, uiteindelijk wordt de klant hier beter van! Maar hoe faciliteren we dat intern? Wie weleens bij ons op kantoor geweest is (en zo niet, bekijk hier de virtuele tour of kom binnenkort eens op de koffie), weet dat we allemaal in 1 grote ruimte samenwerken. Super, want collega’s schuiven makkelijk bij elkaar aan. Dat is ook precies wat ik als projectmanager push. Overleg met elkaar, kom tot inzichten en maak het product beter.

Daarnaast kan ik me goed vinden in wat Robin schrijft; creativiteit is het talent om nieuwe dingen te verzinnen. Het heeft niet per definitie te maken met visuele communicatie, het gaat erom dat jij jezelf een bepaalde denkwijze aanleert. En dat geldt voor mij als projectmanager net zo. Verplaats je bij elke stap in de klant en bedenk waarom je iets maakt. Daar voorafgaand zit nog een stuk research en strategie.

Design Thinking

Een traject om inzichten te krijgen kun je op verschillende manieren aanvliegen. Een methode die goed aansluit bij bovenstaande visie is Design Thinking. Het is gebaseerd op het principe dat je in de beginfase goed nadenkt over wat je gaat doen, zodat je de verrassingen in het productieproces zo minimaal mogelijk laat zijn. Onderstaande visual geeft dat heel goed weer.

3879

Begin met het denkwerk

In de zgn. sweet spot moet je het denkwerk doen. Dat kost je relatief weinig en heb je later profijt van. Deze 2 fasen hebben wel wat weg van 2 diamantvormen, vandaar de term Design Thinking. Doe je dit niet, dan zie je wat er gebeurd met je project:

3880

Wat betekent dat nu voor ons?

De complete theorie achter Design Thinking toelichten in deze blog gaat wat ver, omdat ik nu in wil gaan op de wisselwerking tussen onze designers en programmeurs. En die is positief! Maar de kern van Design Thinking slaat wel terug op wat eerder geschreven is. Het doel is namelijk om in eerste instantie onderzoek te doen naar wát je nu eigenlijk moet gaan designen. Oftewel, wat is nu exact het probleem, welke inzichten doe je op, wat voor mogelijkheden liggen er al, welke behoeften zijn er nu, wat is het effect dat je wilt bereiken? Pas daarna ga je nadenken over oplossingen, ga je naar de tekentafel om zaken te designen. Concluderend kun je zeggen; Designing the right thing & designing things right.

En dat is precies wat Robin en Ton ook zeggen; waarom ben je dit aan het maken, voor wie en werkt het op het prototype dat ik ontwikkel? Daarmee komt eigenlijk alles weer samen en zie je hoe belangrijk het is om als projectteam samen voor een klant te werken. En laat dat nu precies zijn wat we graag doen!