Programmeurs moeten designen

Programmeurs moeten designen

Jep. Deze designer vindt dat programmeurs ook deels hun creatieve kant aan moeten wakkeren. Nee, dit is niet om het werk van een designer te verlichten, maar wel om bepaalde keuzes beter te begrijpen en mee te denken. Uiteindelijk zal dit betekenen dat er maar één winnaar is, de bezoeker/klant. 

Oké oké, natuurlijk zijn er verschillende rollen binnen een bedrijf en daarbij de specialismes, je hebt er niet voor niets een opleiding voor gedaan. Waarschijnlijk zucht je ook bij de term design omdat het een te ver-van-mijn-bed-show is. Geen probleem, ik ga je overtuigen om je er wel in te verdiepen.

“Maar ik ben niet creatief genoeg, ik heb dat inzicht niet.”

Waarschijnlijk denk je dat programmeren vooral logica en het aanroepen van je analytisch vermogen is, terwijl design creatief en artistiek is. Onzin. Programmeren is net zo creatief als visuele design. Bij het schrijven van code en het debuggen hiervan heb jij al in je hoofd wat het vermoedelijke eindresultaat gaat zijn. Laat dat nou creativiteit zijn… de mogelijkheid om in te beelden. Creativiteit is het talent om nieuwe dingen te verzinnen.

Maar waarom kun je dan niet ontwerpen?

Jij bent creatief met het oplossen van problemen, niet in de visuele communicatie. Je hebt niet geleerd om creatief te zijn met design. Maar dit valt te leren, je kunt een designer ook code leren mits er interesse is. 

Natuurlijk is visuele communicatie anders en ja, je eerste poging(en) tot design zijn allemaal niet wat het moet zijn. Maar dat is het leerproces, je ontdekt waar het mis gaat en maakt dezelfde fout niet nog een keer. Wedden dat je jouw code van een jaar geleden ook niet goed genoeg vindt? Kijk anders eens naar je eerste website. Zo zou je het ook niet meer doen, toch? Met design is dit precies hetzelfde verhaal. Je ontwikkelt jezelf met de tijd.
 

Je moet jezelf een aantal vragen stellen bij ieder element dat je maakt:

  1. Waarom ben ik dit aan het maken?
  2. Wat wil onze klant hiermee bereiken?
  3. Hoe maak ik het de gebruiker/bezoeker makkelijker?
  4. Is dit echt dé beste manier?

Wat leer je er nou van?

Veel, maar het belangrijkste is empathie, je kunt je inleven in de eindgebruiker. Zo bekijk je het vanuit een ander perspectief, hoe gebruik je zelf de applicatie? Een klein voorbeeld: geef bij een foutmelding niet enkel dat bericht zonder context, maar help de bezoeker op weg door informatie te geven waar ze iets mee kunnen. Kleine dingen die al een wereld van verschil maken. Zou je zelf ook fijn vinden.

Jouw “Aha!” moment komt als je ervoor openstaat. Wanneer je de beginselen onder de knie hebt, komt de realisatie voor wie je dit allemaal doet… voor de eindgebruiker. Onze taak is het om het voor de eindgebruiker makkelijk te maken. Om hen makkelijk te laten shoppen, zonder moeite de gewenste informatie vinden of snel tickets voor het populaire festival te kopen. Dat moet de focus zijn en niet alleen de technische ontwikkeling.

 

Moet dat echt?

Super leuk Robin, maar ik heb echt geen zin om mij bezig te houden met dingen die mij niet interesseren. Is ook prima… maar je bent wel tot hier gekomen met lezen. Ergens interesseer jij er je wel voor, dat hoeft dan niet design te zijn, dit kan ook het streven zijn naar een beter eindproduct. Hieronder wat linkjes om je op weg te helpen ;-).