Pinkpop, NFT, wat kun je daarmee?

Pinkpop, NFT, wat kun je daarmee?

Wat is de toekomst van NFT’s?

Die vraag kwam bij The Cre8ion.Lab herhaaldelijk voorbij. Van grof geld verdienen tot hype, alles kwam daarin wel ter sprake.

In die periode waren we ook volop bezig voor Pinkpop en de ene discussie ontmoette de andere. Zo ontstond het idee om NFT te gebruiken om je herinnering vast te leggen van je festival bezoek met behulp van een digitale Pinkpop “Wall of Fame”. Springt Eddie Vedder deze editie weer van de camerakraan? Jij kunt bewijzen dat je erbij was.

We vonden een afstudeer student vanuit Fontys, die de opleiding Open Learning volgde. Dit paste precies in zijn straatje. Samen met hem zijn we dit vraagstuk gaan onderzoeken en hebben hierin behalve veel geleerd, ook een echt werkend prototype ontwikkeld. Thanks Damien!

 

Wat hebben we geleerd?

We wisten wel al het een en ander van blockchain, maar wat NFT in dat geheel was, was voor iedereen nog niet helemaal duidelijk. Hierbij onze conclusie in Jip en Janneke taal, althans voor dit vraagstuk. Een NFT is feitelijk een certificaat van eigendom. In dat certificaat staat dan wie wat heeft (smart contract). Dit zou betekenen dat de techniek ook voor een festival ingezet zou kunnen worden. In ons geval om een herinning op het festival Pinkpop te “claimen” door een gemaakte foto om te zetten tot NFT.

 

Wat hebben we gemaakt?

Na veel onderzoek combineerde we de juiste technieken en gingen aan de slag met Vue.js, Ether.js, Truffle Suite (Ganach), Solidity en Metamask. Kortom, het werd behoorlijk technisch, maar middels presentaties en workshops zorgde we dat kennis met het team gedeeld werd.

Tijdens Pinkpop hebben we het prototype getest. Althans dat deed onze Fontys student. Conclusie: Het werkt! Aangezien we vanuit ons werk voor Pinkpop ook met het bedrijf naar het festival mochten, hebben we het prototype gelijk op de proef gesteld (onder het genot van een biertje). Bekijk hieronder hoe ons dat is verlopen!

 

 

 

 

Wat gaan we ermee doen?

Behave de technische en mogelijke toepassingen zagen we ook dat het vrij complex is om eenvoudig toe te passen. Wie betaald voor een transactie ("Gas" fee)? Hoe gaan we om met de energie die nodig is om het geheel op Blockchain te draaien? Is het hype of heeft het toekomst?

De tijd moet laten blijken wat de toekomst van NFT in petto heeft. Wij zijn er nog niet helemaal uit, maar de toepassingen zijn uitgebreid. En naast een leerzame ervaring hebben we de blauwdruk voor een werkend product nu in handen: de “Wall of Fame"!